18. syyskuuta 2013

YO: pitkä englanti

http://oppiminen.yle.fi/sites/oppiminen.yle.fi/files/yo-kokeet/eat-s13.pdf

Tuolta löytyy koe kokonaisuudessaan, jos joku sen haluaa nähdä. Helpottaa ehkä mun selostuksien ymmärtämistä :D (toi on vähän sekava kyllä, luetunymmärtämisen monivalintakysymykset on tuolla luetunymmärtämisen avojen välissä)

Ykkösosio, eli noi luetunymmärtämisen monivalinnat meni kyllä huonosti. Joko en ymmärtänyt tekstiä tai sitten en tajunnut vastausvaihtoehtoja (tai tiennyt mikä niistä olisi oikein), useinmiten tuo jälkimmäinen. Luin kyllä kaikki tekstit vähintään 3 kertaa ja jokaisen kysymyksen muutaman kerran mutta silti eäääh, ei kyllä mennyt hyvin tää osio..
Toi novelliteksti (1.1c) oli mun mielestä kaikista vaikein, seuraavana ehkä toi lentoteksti (1.1a). Lentojutussa tajusin tekstin, mutta vastaukset heitin aika lailla ettententten -menetelmällä. Novellitekstistä en tajunnut sanaakaan. Tai tajusin sinänsä, mutten varsinaisesti ymmärtänyt mistä siinä oli kyse enkä näin ollen osannut kysymyksiinkään oikein vastata. Toivottavasti olisi hyvä arpaonni..

Toinen osio, luetun avot, tuntui menevän jo paremmin, tosin paino sanalla tuntui. Se on sitten ihan toinen asia mitä YTL on mieltä mun vastauksista, että onko ne edes lähellä oikeaa :D Eka kohta (1.2a) oli typerä, en keksinyt kuin yhden asian, kun piti löytää kaksi. Mielestäni siinä ei ollut kuin vain se 1... Muuten se meni ihan ok, en kyllä oo varma tosiaankaan niiden vastauksien oikeudesta..

Kolmantena sitten oli kielioppia, joka meni ihan päin mäntyä. Luin tekstit moneen kertaan, kävin vastausvaihtoehdot moneen kertaan läpi, mutta meni kyllä ihan arvalla. Hyvällä tuurilla saan ehkä muutaman kohdan oikein, kielioppi ei ikinä oikein oo ollu mun vahvinta alaa..

Osio 2.2 olikin sitten taas tuollainen itsetäytettävä tehtävä. Eli vihjesanan perusteella piti kirjoittaa oikea sana vastauspaperille. Muutamassa kohdassa mietin ihan sairaan kauan mitä siihen tulisi, kaikkiin väänsin kuitenkin jotakin. Eniten jäi häiritsemään tuo "vertaamalla", en millään saanut sitä päähäni vaikka kuinka yritin..

Lopuksi vielä ainekirjoitus. Tosi moni valitti että olipa tyhmiä aiheita, mutta ei mun mielestä (no, sama oli viime vuonna äikässä; muiden mielestä esseekokeen vaihtoehdot olivat surkeita kun mä taas tykkäsin niistä). Valinta oli helppo, kirjoitin siis 3. kohdasta eli siis kirja-arvostelun, koska en pahemmin ymmärtänyt muita vaihtoehtoja, ja sen mitä ymmärsin, oli liian inhottavaa :D Heti koeajan alkaessa klo 9.00 luin vaihtoehdot läpi ja päädyin kolmanteen. Kirjoittelin sitten samantien ylös vähän juttuja mistä kirjoitan, koska viime keväänä ruotsin ylppäreissä jätin aineen vikaksi, enkä sitten enää jaksanut yhtään keskittyä siihen. Loppujen lopuksi ensimmäisessä versiossa oli lähes 300 sanaa, kun 250 oli maksimi, hups.. Oli muuten myös ensimmäinen kerta ikinä, kun kirjoitan aineesta monta versiota! Vasta kolmas versio sitten päätyi viralliseksi aineeksi, ja sain sanamääränkin tiputettua 256. Toivottavasti se nyt menisi siedettävästi, vaikka aika moni muukin oli kirjoittanut tuosta aiheesta..

Päällisin puolin on ihan ok fiilikset, koe oli aikalailla sen tasoinen kuin olin odottanutkin. Nyt sitten jään vain odottelemaan alustavia pisteitä..

Ei kommentteja: