5. marraskuuta 2013

Kotikokin omia reseptejä

Viime aikoina on tullut vietettyä keittiön puolella suhteellisen kauan aikaa, ja onkin tullut laitettua ja kokeiltua milloin minkäkinlaista reseptiä. Ja hyvin kaikki on syöty! Eli ehkä mä en sittenkään oo ihan toivoton ruuanlaittaja :D Aattelin nyt tulla tänne blogin puolelle vähän päivittelemään edellisten viikkojen kokkailuja, sekä tietysti jakamaan nää reseptit teille!

Koska joulu lähestyy pikkuhiljaa, halusin vähän kokeilla joulutorttujen tekoa. Tietysti on olemassa valmistaikinoita, mutta ensinnäkään en ole aiemmin nähnyt niitä gluteenittomana. Varmana on, mun silmiin ei kyllä vain ole osunut. Toinen syy, miksi halusin tehdä nämä taikinasta lähtien itse, on se että kun joulu vietetään Thaimaassa, ei noita valmistaikinoita pysty mukana kuljettamaan.

Joulutortut (10 kpl)
- 250g voita
- 3-4dl jauhoja
- 250g maitorahkaa
- 2 tl leivinjauhetta
- tilkka kylmää vettä
- paistonkestävää luumuhilloa

Sulata voi ja sekoita se jauhoihin, joihin on lisätty leivinjauhe. Lisää maitorahka ja vesi ja sekoita mössö tasaiseksi. Anna jäähtyä jääkaapissa jonkin aikaa (mulla oli n. 30min). Kaulitse taikina n. 0,5-1cm paksuiseksi ja leikkaa samankokoisiksi neliöiksi. Taittele tortut ja levitä luumuhillo. Asettele tortut pellille ja paista 225 asteessa n. 10-20min.


Suklaapallerot (20kpl)
- 4dl jauhoja
- 4tl sokeria
- 16 palaa suklaata
- 100g voita
- 4rkl kaakaojauhetta
- 2 kananmunaa

Sekoita kuivat aineet (jauhot, sokeri ja kaakaojauhe) keskenään ja lisää kananmuna. Sulata voi ja suklaa ja lisää ne muiden aineiden joukkoon. Sekoita seos tasaiseksi. Halutessaan voi antaa jäähtyä jääkaapissa, mutta mä en tällä kertaa jaksanut. Muotoile taikinasta pieniä palloja ja asettele ne pellille. Paista 200 asteessa n. 15min.


Ranskalaiset voisarvet (8kpl)
- 2dl kylmää maitoa
- 50g hiivaa
- 1 muna
- 1tl suolaa
- 6dl jauhoja
- 200g voita

Murenna hiiva kylmään maitoon. Lisää sekaan muna, suola ja jauhot. Anna jäähtyä jääkaapissa noin 30min. Kauli taikina suorakaiteeksi ja levitä voita viipaleina taikinalevyn keskelle. Taita reunat voin päälle, käännä levyä 90 -astetta ja kaulitse taas suorakaiteeksi ja levitä voi. Toista 3 kertaa.
Jaa taikina kahteen osaan, leikkaa osista kolmiot ja kääri ne. Anna kohota liinan alla 10min, voitele kananmunalla tai vedellä ja paista 225 -asteessa n. 10-20min.


Kookoskala katkaravuilla
- ½pss wokkivihanneksia
- ½rkl juoksevaa rasvaa
- pakastekalakuutioita (mä käytin lohta, mutta muutakin tietysti voi)
- pakastekatkarapuja
- 0,5tl suolaa
- ripaus chilijauhetta
- 0,5prk Valio maustettua ruokaa 5%: Cocos & lime

- Kypsennä vihannekset rasvalla wokkipannulla puolikypsiksi (n. 3min). Lisää joukkoon kalakuutiot ja katkaravut. Paista kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä, eli n. 6min. Mausta suolalla ja chilillä, lisää sekaan Valio maustettua ruokaa -osuus, sekoita ja kuumenna. Ripottele päälle silputtua persiljaa tai korianteria.


Daim-pannacotta (4 annosta)
- 2 liivatelehteä
- 5dl kuohukermaa
- 2kpl isoja daimeja (2x 50g)
- 1tl vaniljasokeria
- 1 pieni daim murustettuna

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Kuumenna kerma ja daim-patukat miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes daim on sulanut täysin. Lisää sokeri ja vedestä puristetut liivatelehdet ja sekoita tasaiseksi. Jaa liemi annoskulhoihin ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli (mulla olivat n. 7h). Kumoa lautaselle tai nauti suoraan kulhosta, ripottele päälle daim-murusia.


Karamellikastike (lisäsin pannacotan päälle)
- 1,5dl kermaa
- 2rkl siirappia
- 0,5dl sokeria
- 3tl vaniljasokeria

Kiehauta kerma, siirappi ja sokeri koko ajan sekoittaen. Keitä sitten 3-5min, lisää vaniljasokeri ja sekoita uudestaan. Tarjoile lämpimänä.


Valkosipulipatonki (1 iso tai 2 pientä)
- 75g voita
- 3dl vettä
- 25g hiivaa
- 1tl suolaa
- 500g jauhoa

- 1,5-2 valkosipulinkynttä murskattuna
- 4rkl voita
^ Sekoita keskenään

Sulata rasva ja lisää se veteen, lämmitä seos kädenlämpöiseksi ja liota hiiva joukkoon. Lisää suola ja jauhot ja sekoita, helpointa käsin. Anna nousta liinan alla n. 30min. Alusta taikina ja muodostele patongiksi.. Leikkaa pintaan viillot ja lisää valkosipuli-voiseos viiltoihin. Anna nousta liinan alla 20min. Voitele vedellä tai öljyllä ja paista uunin keskiosassa 250 -asteessa n. 10-20min.


Pannukakku (pellillinen)
- 2 kananmunaa
- 1rkl sokeria
- 5dl maitoa
- 1tl suolaa
- 3dl jauhoa
- ½tl leivinjauhetta
- 2rkl ruokaöljyä

Vatkaa muna ja sokeri kunnes munan rakenne rikkoutuu kunnolla ja seos kuohkeutuu. Lisää joukkoon maito, suola ja jauhot, jotka sisältävät leivinjauheen. Sekoita tasaiseksi ja lisää sen jälkeen rasva. Sekoita ja kaada uunipellille. Paista 225 -asteessa noin 15-30min.


Tässä nyt vähän tällaisia, toivottavasti löytyy edes jotain kivaa, mitä kokeilette :) Katotaan koska seuraavan kerran keksin jotain kokkailtavaa!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mä oisin NIIIIIIN halunnu nähä kuvia sun leivoksista :(

henna kirjoitti...

Ano > hyvä syy tehdä joskus uusiksi :D mulla tosiaan meinaa ei ole ikinä sattunut kameraa mukaan, tai oon muistanut kuvaamisen vasta siinä vaiheessa kun tekeleet on syöty..