10. joulukuuta 2013

luukku 9: mediadiplomini

Tähän alkuun ensin pientä infoa. Eli sunnuntain luukkuun oli tarkoitus tulla videopostaus kisoista, mutta koska aamulla ei itselläni tullut ääntä, päätin jättää kuvaamisen sikseen. En myöskään keksinyt uutta aihetta, ja väsymyksen takia jää tuo yksi luukku nyt tekemättä. Lisäksi pahoittelen näiden parin luukun myöhästymistä. Ollaan tosiaan ensi viikolla lähdössä sinne Thaimaahan, joten tässä on vähän kiireitä. Ei huolta, teen kyllä luukut (ja yritän saada suurimman osan ajallaan), mutta aina välillä saattaa tulla myöhästymisiä.

--------------

Sitten itse luukkuun! Tosiaan viimeisenä viestinnänkurssina (ja ylipäätään koko lukion viimeisenä kurssina) suoritin mediadiplomin. Diplomi koostuu kahdesta osasta: itse työosuudesta, jonka aihe ja toteutustapa ovat vapaita ja esseestä. Lisätietoja voi katsoa täältä. Suosittelen kaikille tämän toteuttamista! Vaikka mullakin meni työn, ja etenkin esseen, aikana 5000 kertaa hermot, kyllä rehkiminen palkittiin ja oli ihana tunne saada työ valmiiksi.

Joka vuosi mediadiplomiin siis annetaan kaksi aihevaihtoehtoa. Toinen on yleensä jokin siihen vuoteen liittyvä (tänä vuonna oli kansanvalta ja media) ja toinen sitten ihan vapaavalintainen aihe. Suurin osa mediadiplomin tekijöistä valitsee tuon vapaan aiheen, yllätys yllätys.
Diplomin voi toteuttaa monella eri tavalla; videona, radiotyönä, reportaasina, valokuvaamalla tai vaikka yhdistelemällä kaikkia näitä! Koska tekotapaa tai -aihetta ei ole rajattu, oli meidänkin ryhmässä todella erilaisia töitä. Diplomitöitä ei kuitenkaan verrata toisiinsa, vaan kriteereihin, jotka on kirjattu aina kunkin vuoden mediadiplomin teko-ohjeisiin.

Itse valitsin tuon vapaan aiheen ja tekotavaksi valokuvauksen. Tosissaanhan olin tekemässä diplomia jo viime vuonna, mutta se vähän jäi kun en millään keksinyt kivaa aihetta. Tänä syksynä olikin sitten uusi yritys. Toteuttamistapa eli valokuvaus oli ihan samantien itsestäänselvää, en edes harkinnut muita tapoja. Ne eivät vain kiinnostaneet, ja tiesin että oma vahvuuteni on nimenomaan kuvaus.
Aiheen kanssa sitten pähkäilinkin kauan. Kun mediadiplomin viimeinen palautuspäivä oli lokakuun toiseksi viimeinen perjantai, mietin vielä saman viikon tiistaina, että mistä aiheesta sen tekisin :D Mulla oli muutamia aihevaihtoehtoja, ja olin kuvannut niihin kaikkiin materiaalia, mutten ollut osannut päättää mikä sitten tulee olemaan niistä se diplomiaiheeni.
Loppujen lopuksi aiheekseni päätyi valo. Valo on aina ollut kiinnostava elementti; se vaikuttaa tunteisiin, tunnelmaan, värisävyihin, kaikkeen! Valo on myös yhteydessä väreihin ja luonnonilmiöihin, ei se ole vain kattolamppu tai aurinko.

Halusin osoittaa työlläni, kuinka monipuolista valo on. Mielestäni onnistuin melko hyvin, ja nähtävästi työn arvostelijat olivat samaa mieltä. Arvosanaksi diplomista tuli nimittäin 4/5 eli 9 eli kiitettävä! Olin ihan ällistynyt, mutta erittäin tyytyväinen. Tietysti olisin vielä voinut tehdä monta asiaa paremmin, mutta kokonaisuudessaan olen suhteellisen tyytyväinen itse työhön.

Veikkaanpa ettei kovinkaan moni jaksanut lukea tätä tekstiä, vaan odottivat koko ajan kuvien näkemistä :D No, esitellään ne nyt tässä lopussa!












Mitä mieltä te olitte kuvista? :)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Jaksoin lukee koko postauksen ja hyvä että kerroit tosta mediadiplomista! Oon ittekin ajatellu et suorittaisin ton sit lukiossa. Ja noi kuvat on ihan sairaan hienoja!! :)

T: Anna