1. helmikuuta 2014

Pellet estevalmennuksessa

Vähän epäilyttää nuo huomiset kisat, oli sellaista apinashowta toi eilinen valmennus. Noin 50cm jumppasarja oli ihan kammottava, puhumattakaan 60cm lankkuesteestä... Kaiken lisäksi, hypätään tosiaan huomenna kasikymppi, ja TOIVOTAAN että päästään kaikista esteistä yli edes kolmannella yrityksellä (kyseessä siis tallin omat kisat, eli hylyn jälkeen radan saa suorittaa loppuun).

Mutta takaisin eiliseen valmennukseen. Kuvia tai videota ei valitettavasti ole, mutta ensi viikosta lähtien tulen saamaan materiaalia sekä meidän tiistain tavalliselta tunnilta että valkuista. Matsu nimittäin siirtyi Annun valkkuun ja näin ollen pois myös meiän vakkariryhmästä, mutta koska käy tallilla edelleen samoina päivinä kuin mulla on ratsi, se on luvannut kuvata! Tietysti mä sitten vuorollani kuvaan aina sitä :D

Alkuverkassa aluksi ihan vain ympyröitä kunnes hevoset lämpiää, sen jälkeen vähän temponvaihteluita ja voltteja oikeasti taivuttaen hevosia. Paavo tuntui ihan kivalta, tosin sitä joutui aika paljon pohkeella ratsastamaan - no, kuten yleensäkin. Olin alussa kyllä taas ihan pihalla miten tota hevosta pitää ratsastaa, ja se näkyi varsinkin ensimmäisillä hpyillä. Jollei yksiä viime syksyn kisoja lasketa, oon Paavolla hypännyt viimeksi vissiin joskus 2013 keväällä. Eli aika pitkä tauko ollut. Etenkin kun viime aikojen ratsut ovat olleet itse eteenpäinpyrkiviä ja tottunut vain hillitsemään intoa, oli vaikea saada Puksu aktiiviseksi ja herkäksi.
Laukkaa tehtiin aika reippaasti, mutta toisaalta ihan hyvä kun sitten ainakin hevoset heräs ja vertyi kunnolla. Kevyessä istunnassa tosiaan koko ajan, lyhyet sivut lyhentäen ja pitkät sivut pidentäen, loogista! Lyhennyksessä Paavo tuppautui vain hidastamaan askeltaan ja lässähtämään, mutta monien (raskaiden) yritysten jälkeen sain sen kunnolla polkemaan alleen ja lyhentymään. Laukassa Paavo reagoi sinänsä kivasti pohkeeseen kuitenkin, kun pidennyksessä ei ollut minkäänlaisia ongelmia.

1. & 4. oli ihan tavallinen kavaletti, 2. & 7. pieni pysty, 3. jumppasarja (ohuet viivat puomeja), 5. oli tosiaan se lankku/portti/mikälie ja 6. ihan tavallinen okseri. unohdin tosiaan piirtää tähän, mutta 7. jälkeen tultiin tuo lankku/portti -este vielä toisesta suunnasta

Mutta hui kamala kun ruvettiin hyppämään, apua, esteitä! Yllä olevasta kuvasta näkeekin meidän perjantaisen radan, jota tultiin aluksi pienemmissä osissa. Esteet pidettiin koko valmennuksen ajan aika pieninä (n. 60-80cm), mutta tuon jästipään takia ei kyllä haitannut yhtään. Ja ei, en syytä hevosta omista virheistä, tiedän etten itse aina ratsastanut laukkaa tarpeeksi polkevaksi tai pitänyt pohkeita kunnolla kiinni. Mutta hevonen on hypännyt kaikki maneesin esteet sataan miljoonaan kertaan, ja silti se viitsii esittää pelkäävänsä ja kieltäytyy vaikka itse olisin (kerrankin) tehnyt kaiken oikein. Noo, ehkä se tästä lähtee sujumaan, toivottavasti ainakin!
Verryttelyksi hypättiin ensin vain kavalettia, sekä punaista lankkua. Kavaletti meni hyvin (ollaan sellaisillekin kielletty joskus..), mutta lankkua lähestyttäessä iski liinat kii jo pari metriä ennen estettä. Ei muute kuin uusi yritys - ja taas kielto. Peruuteltiin siinä sitten muutamia metrejä, hevonen laukkaan ja hienojen äänten sekä raipan avittamina esteestä yli. Tultiin uudestaan heti perään, ja nyt riitti pieni maiskautus ennen estettä.

Seuraava kammotus olikin sitten se "hurjan korkea", eli noin 50cm jumppasarja. Onneksi tyyliä ei arvosteltu, olisin varmana saanut moitteita.. Mutta siinä vaiheessa kun Paavo ihan pelleilläkseen kieltää ton kokoiselle esteelle, ei vain voi jäädä ajattelemaan että no harmi, tuun uudestaan, ihan kuten valmentajakin sanoi. Ei muuta kuin uusi yritys, raippa, ärähdys ja pieni kenkäsy, eikä mitään ongelmaa.
Mulla tosiaan alkoi taas sattua polveen yhdessä vaiheessa, joten jätin radan väliin. Maanantaina on onneksi magneettikuvaus, jos vihdoin saisi selville mikä siinä on..

 Takaisin valkkuun. Hypättiin tuota yllä olevaa rataa ensin vähän erilaisena, mutta kuvassa näkyy se meidän "päärata". Valmentaja antoi tehtäväksi laskea esteiden väliset laukka-askeleet ääneen. Ite oon aina tykännyt tuollaisesta tehtävästä, se auttaa tosi paljon hahmottamisessa! Meillä oli joskus pari vuotta sitten sellainen tehtävä, että siinä vaiheessa kun ajateltiin että esteelle on 5 laukka-askelta jäljellä, piti laskea askeleet ääneen ja katsoa osasiko arvioida oikein. Tosi hyödyllinen tehtävä!
Ensimmäiset kaksi estettä menivät hyvin, sitten jumppa - ja kielto. Este oli muuttunut hirvittävän hurjaksi nyt kun se pitikin hypätä toisesta suunnasta! Toisella yrityksellä yli, kavaletti uudestaan ja vähän eteenratsastusta ennen punaista lankkua. Paavo epäröi vähän, mutta pidin pohkeet kiinni ja murahdin pienesti, eikä mitään ongelmaa. Okseri ok, samoin toinen pysty. Tajusin pystyllä että unohdin laskea askeleet, hups! Siitä pitkä laukka portille, P levisi vähän pitkäksi ja hypystä tuli ihan lässähtänyt.
Tultiin sama rata uudestaan, nyt vähän korotettuna. Sujui selkeästi paremmin, mutten ollut itseeni ihan täysin tyytyväinen. Hevonen olisi saanut olla paremmin pohkeen edessä ja mun istunta hypyissä oli varmasti jotain niin järkyttävää, vaikka mitään todistusaineistoahan siitä ei ole.

Jottei postaus jäisi ihan kuvattomaksi, heittelen tähän loppuun muutamia kuvia viime keväältä yksistä kisoista/valmennuksesta (en muista kummasta ovat :D) Paavon kanssa.



ah mikä istunta... -.-

2 kommenttia:

Matsku kirjoitti...

Hehee nyt musta tulee sun hovikuvaaja kun en pysty enää oleen jennan ku ollaan maanantaisin samalla tunnilla!! :D

henna kirjoitti...

Matsku > heheee, jes! ;)